Mijn Top 5 Favoriete Boeken

Iedereen met een passie voor lezen kan zich vast wel voorstellen hoe lastig het is om een all time favorite aan te wijzen. Toch heb ik een lijst samengesteld van mijn top 5 die niet alleen mijn persoonlijke smaak weerspiegelt, maar die ook op een of andere manier een blijvende indruk op me hebben gehad. Hier zijn ze, in willekeurige volgorde:


Jane Eyre - Charlotte Brönte

Jane Eyre is het boek waardoor ik mijn hart verloor aan lezen en verhalen. Als klein meisje leende ik het exemplaar van mijn Oma en ik herinner me nog dat ik heel erg voorzichtig moest doen met het boek omdat de rug was beschadigd en sommige bladzijden anders los lieten.

Het was het eerste grote-mensen-boek dat ik las en de romantiek, zowel tussen de hoofdpersonen als van het leven in die tijd, maakte het boek onweerstaanbaar voor mij. Jane Eyre is nog altijd een van de weinige boeken die ik nog regelmatig herlees.

De Reiziger - Diana Gabaldon

Grote boeken vind ik soms best intimiderend en ik heb het lezen van De Reiziger van Diana Gabaldon dan ook lange tijd uitgesteld. Een andere reden daarvoor is dat ik nogal wat vooroordelen had over boeken rondom tijdreizigers. Ik vermoed dat het iets te maken heeft met de ontelbare tenenkrommende tijdreis-fanfics die ik heb gelezen als tiener.

Dit verhaal over tijdreizen is echter wel echt heel erg goed uitgewerkt. Daarnaast speelt het zich af in een land wat mij al mijn hele leven lang heeft gefascineerd. Het feit dat er een sexy hooglander in voorkomt en meerdere pikante scenes draagt natuurlijk ook wel bij aan mijn leesplezier. Na het lezen van deel een in deze reeks heb ik in recordtempo ook de overige delen gelezen.

De Hongerspelen - Suzanne Collins

De Hongerspelen is een van de zeldzame boeken die mijn wereld op zijn kop heeft gezet. Het is het eerste boek dat ik letterlijk obsessief heb gelezen. Het verhaal van Katniss Everdeen in een dystopische wereld waarin jongeren tegen elkaar moeten vechten tot de dood, is niet alleen bloedstollend spannend, maar zet ook aan tot nadenken. Het gaat over moed, onrecht, opoffering en de complexiteit van menselijke emoties. Suzanne Collins creëerde een wereld die tegelijkertijd angstaanjagend en fascinerend is, en dat maakt deze hele reeks zo onvergetelijk.

Anne van het Groene Huis - L.M. Montgomery

Dit boek maakt mij gelukkig, elke keer dat ik het lees. Deels vanwege de prachtige manier waarop de sfeer van vroeger is vastgelegd en deels vanwege de charme waarmee wordt verteld over opgroeien, vriendschap en de kracht van verbeelding. Anne Shirley, met haar levendige fantasie en ontembare geest, infecteerde mij vanaf de eerste bladzijde met haar ontembare optimisme. Haar avonturen in Avonlea, gekenmerkt door de eenvoud en de pracht van de natuur, bieden een nostalgisch toevluchtsoord en een herinnering aan de vreugde van kleine dingen in het leven. Dat maakt dat ik iedere keer weer enorm geniet wanneer ik dit boek erbij pak.

Rich Dad Poor Dad - Robert T. Kiyosaki

Zonder dit boek zou ik nu niet mijn eigen uitgeverij bestieren en een succesvolle Fiverr Pro seller zijn. Dit boek heeft mijn kijk op geld en investeren fundamenteel veranderd. Vooral zijn adviezen rondom het creëeren van meerdere inkomstenstromen en het denken als een investeerder hebben me geïnspireerd om mijn financiën eens kritisch onder de loep te nemen.

Andere delen van het boek zullen me altijd bijblijven omdat ze benadrukken hoe weinig voeling de rijken der aarde hebben voor de mensen met een (beneden) modaal inkomen. Als iemand die zich met grote moeite omhoog heeft gewerkt van een bestaan onder het armoede-niveau tot succesvolle ZZP’er zonder geldzorgen vond ik deze delen enorm grappig.

Het Perfect Boek voor Imperfecte Mensen - K.C. Davis

Dit boek is geschreven door de vrouw achter het succesvolle TikTok account Domestic Blisters en het heeft me op een diep persoonlijk niveau geraakt. Het boek leerde me om wat meer compassie te hebben voor mezelf, vooral op dagen dat alles overweldigend lijkt. De praktische benadering van K.C. Davis over huishoudelijk management en self care was een openbaring voor mij. Het herinnerde me eraan dat perfect niet het doel is, maar welzijn en geluk.


Al deze boeken hebben op een unieke manier bijgedragen aan mijn persoonlijke en professionele groei. Ze hebben me nieuwe inzichten gegeven, me uitgedaagd om buiten de gebaande paden te denken en me geholpen om de wereld om me heen en in mezelf beter te begrijpen. Ik hoop dat ze jou net zoveel vreugde en inspiratie brengen als ze mij hebben gebracht.

Vorige
Vorige

Basisprincipes van KDP-Uitgeven; Wat Moet Je Weten?

Volgende
Volgende

Wie ben ik en wat doe ik in de wereld van boeken en KDP-Publishing?