Hoe mijn boekvormging het verschil kan maken

KDP

In de wereld van zelfuitgeven is de vormgeving van een boek net zo belangrijk als de inhoud. Als ervaren vormgever begrijp ik dat elk boek uniek is en een specifieke aanpak vereist. Mijn diensten onderscheiden zich door een combinatie van persoonlijke aandacht, expertise in verschillende programma’s, en een diep begrip van wat een boek aantrekkelijk maakt voor lezers.

Ik werk voornamelijk met Affinity Publisher, Vellum en Canva - elk met hun eigen sterke punten. Canva is bijzonder handig voor directe samenwerking met klanten omdat het een cloud-based programma is. Hierdoor kunnen klanten mijn voorgang in realtime volgen en direct feedback geven. Dit maakt het proces transparant en interactief, wat resulteert in een eindproduct dat nauw aansluit bij de visie van de klant.

Mijn specialisatie omvat een breed scala aan genres en formaten: van romans en non-fictie tot activiteiten- en puzzelboeken, evenals low- en mediumcontent boeken zoals journals, planners en logboeken. Elk soort boek vereist een andere benadering van vormgeving, iets waarin ik door mijn ervaring uitblink.

Steeds vaker zie ik helaas dat schrijvers en uitgevers proberen zelf hun boeken vorm te geven met AI-tools. Hoewel dit aantrekkelijk kan lijken, zijn er belangrijke redenen waarom ik dit persoonlijk niet zou aanraden.

1. Unieke stijl

AI mist de persoonlijke touch en creativiteit die een professionele ontwerper biedt. Elk boek verdient een unieke stijl die niet altijd haalbaar is met AI.

2. Oneerlijkheid

Het gebruik van AI doet afbreuk aan de vaardigheden en het harde werk van professionele ontwerpers. Deze technologie kan de kunst van echt ontwerpwerk niet vervangen.

3. Gebruik van bestaande kunst

AI-tools gebruiken afbeeldingen van het internet om nieuwe creaties te maken. Dit gebeurt zonder expliciete toestemming van de originele kunstenaars. Dit kan leiden tot auteursrechtelijke problemen, omdat je in feite kunst gebruikt die toebehoort aan iemand anders, zonder hun toestemming of erkenning. Dit is niet alleen onethisch, maar brengt ook juridische risico’s met zich mee voor publicatie van je boek.

4. Copyright issues

Met AI-geproduceerd werk ontstaan er juridische vraagstukken rondom auteursrechten. Je kunt geen volledig eigendom claimen over een ontwerp dat door AI is gegenereerd, wat kan leiden tot problemen bij de publicatie.

5. Gebrek aan maatwerk

AI kan niet luisteren naar specifieke wensen of nuances van een project zoals een menselijke ontwerper dat kan.


Als professionele ontwerpster en vormgever bied ik niet alleen een artistieke visie, maar ook een zorgvuldige begeleiding door het hele proces. Ik zorg ervoor dat het ontwerp van je boek niet alleen mooi is, maar ook functioneel en afgestemd op je doelgroep. Met mijn hulp wordt jouw boek niet alleen gelezen, maar ook bewonderd.


Q: Denk je dat de omslag en binnenkant van een boek net zo belangrijk zijn als de inhoud? Waarom wel of niet?

Vorige
Vorige

Wat je moet weten over ISBN-nummers op KDP

Volgende
Volgende

Waarom ik kies voor een persoonlijke benadering in mijn diensten