Maximaliseer je productiviteit als freelancer met ADHD

Als freelancers op Fiverr, weet ik hoe belangrijk het is om een effectieve project aanpak te hebben. Dit geldt des te meer voor freelancers zoals ik, die worstelen met ADHD. Het is een uitdaging, maar met de juiste hulpmiddelen en technieken is het zeker te doen. Dit is hoe ik een effectief plan van aanpak maak voor mijn Fiverr projecten.

1. Gebruik van visuele hulpmiddelen

Ik gebruik een visuele timer om me te concentreren op taken. Dit helpt enorm bij het beheren van mijn tijd en het behouden van focus. Zet de timer voor specifieke taken en houd je eraan. Het geeft een duidelijk beeld van hoe lang je aan iets werkt.

2. Beloningsysteem

Een beloningsysteem is een lifesaver. Taak voltooid? Beloon jezelf met iets kleins. Dit kan iets simpels zijn als een korte pauze, een kopje thee, of zelfs het afvinken van de taak op je lijst. Het geeft je een gevoel van voldoening en motiveert je om door te gaan.

3. Real-time feedback via Canva

Canva is niet alleen een tool voor ontwerpen; het is ook perfect voor samenwerking. Ik gebruik het om mijn klanten in real-time mee te laten kijken en feedback te geven. Dit maakt het proces transparanter en klantgerichter.

4. Constante communicatie

Houd je klanten op de hoogte. Een snelle update via een DM kan wonderen doen voor de klanttevredenheid. Ik heb een alert ingeschakeld op mijn telefoon om mij hier elke dag aan te herinneren. Communicatie is vooral belangrijk als er wijzigingen of vertragingen zijn. Transparantie bouwt vertrouwen op.

5. Structuur en organisatie

Maak een duidelijke planning en stel prioriteiten. Vind de manier van plannen die het beste werkt voor jouw. Dit kan in een klassieke planner, maar ook via tools zoals Trello en Asana. Deze helpen niet alleen bij het bijhouden van taken, maar ook bij het visualiseren van je vooruitgang.

6. Minimaliseer afleiding

Omgaan met ADHD betekent vaak worstelen met afleiding. Probeer je werkruimte zo in te richten dat afleidingen tot een minimum worden beperkt. Leg je telefoon uit het zicht, schakel notificaties uit en zoek een rustige plek op om te werken. Soms helpt het ook om achtergrondmuziek of white noise te gebruiken om je te concentreren.

7. Stimuleer dopamine tijdens het werk

Dopamine, onze ‘feel-good’ neurotransmitters, zijn cruciaal voor focus en motivatie, zeker voor iemand met ADHD. Een leuke manier om dopamine te stimuleren is door naar een audioboek te luisteren tijdens het uitvoeren van routinematige of ontwerptaken. Dit verbeterd niet alleen je stemming, maar kan ook helpen bij het behouden van je focus. Kies audioboeken die je interessant vindt, maar die niet zo meeslepend zijn dat ze je afleiden van je werk. Het is een perfect balans tussen plezier en productiviteit.


Een effectieve projectaanpak op Fiverr vereist planning, organisatie, en de juiste tools, zeker voor freelancers met ADHD. Door deze tips toe te passen, kun je niet alleen je productiviteit verhogen, maar ook de tevredenheid van je klanten. En onthoud: elke kleine stap vooruit is een overwinning!


Q: Welke technieken gebruik jij om productief te blijven, vooral als je worstelt met ADHD of andere uitdagingen?

Vorige
Vorige

Journaling voor Creativiteit

Volgende
Volgende

Nieuwjaarsleesfeest; Bout of Books 39