Mijn eigen schrijfreis

Ik begon ooit met het schrijven op een oude computer, waar ik meer plezier vond in het typen van verhaaltjes in kladblok dan in het spelen van de spelletjes op floppydisk. Het geluid van de ratelende toetsen wakkerde iets in mij aan, een liefde voor het schrijven die nooit meer is gedoofd.

Mijn schrijfavontuur begon met korte one-shots, voornamelijk in de vorm van fanfiction. Als jong meisje was ik erg vatbaar voor celebrity crushes en zodoende vulde ik een mapje op de harde schijf met zoetsappige verhaaltjes waar menig Wattpad schrijfster rode oortjes van zou krijgen.

Mijn eerste stap naar ‘serieuzer’ werk was een fanfic van romanlengte over Pirates of the Caribbean, zo gênant dat ik het nooit zou delen, zelfs onder marteling niet. Maar van daaruit ontwikkelde ik me en begon ik met het schrijven van mijn eigen originele verhalen.

Enkele jaren terug ontdekte ik self-publishing op Bol. Mijn eerste boek in eigen beheer was een leermoment; ik besefte toen pas hoeveel er daadwerkelijk komt kijken bij het uitgeven van een eigen boek. Ik ben trots op het feit dat ik het boek af wist te maken, maar eerlijk gezegd, zou ik het liefst het bestaan van dit boek ontkennen.

Later schreef ik een verhaal waar ik tot op de dag van vandaag trots op ben, over een meisje dat per ongeluk een oude lamp met een sexy geest koopt op een rommelmarkt. Hoewel ik nog steeds erg geniet van dit verhaal en er tot op de dag van vandaag aan werk, zal het nooit gepubliceerd worden omdat het is geïnspireerd door een cultuur die niet de mijne is. Dit boek uitgeven zou voor mij te veel voelen als culturele toe-eigening, en dus houd ik dit verhaal liever voor mijzelf.

Het leukste verhaal dat ik ooit schreef was een fanfiction mengelmoes waarin ikzelf en enkele andere boekbloggers van het ene fandom in het andere belandden. Nog nooit had ik zoveel woorden in zo’n korte tijd op papier gekregen.

Mijn eerste publicatie was een oorlogsverhaal geïnspireerd door een ware gebeurtenis uit de jeugd van mijn oma, gepubliceerd in de eerste glossy van Blossom Books naar aanleiding van een schrijfwedstrijd.

In 2017 deed ik mee aan een schrijfwedstrijd van Uitgeverij Volt (toen nog Uitgeverij Q) en won ik een uitgeefcontract. Mijn debuut ‘Verschijning’ kwam uit in 2019, geïnspireerd door een archeologische vondst in mijn woonplaats. Elke keer dat ik het boek zie, word ik overspoeld door een gevoel van trots.

Toch heb ik sindsdien geen YA-romans meer uitgegeven, maar ik heb wel tientallen prentenboeken mogen ghostwriten, voornamelijk in het Engels. Daarnaast heb ik onder mijn pseudoniem Donna Beeland verschillende prentenboeken uitgegeven en geïllustreerd in eigen beheer op Amazon.


Ik vind het prettiger om boeken te ghostwriten dan in de spotlight te staan. Daarom vind ik het ook nooit vervelend wanneer anderen mijn verhalen claimen als hun eigen creaties. Daarnaast is ghostwriten voor mij ook vele malen lucratiever dan het uitgeven van mijn eigen prentenboeken. Het is een pad vol ups en downs, maar elk woord, elke zin, heeft me gebracht waar ik nu ben in mijn schrijfreis.


Q: Hebben jullie ooit een vergelijkbare passie voor schrijven ervaren, of misschien een andere hobby waar je niet zonder kunt? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Vorige
Vorige

Waarom ik kies voor een persoonlijke benadering in mijn diensten

Volgende
Volgende

SEO-tips voor je KDP-boekbeschrijvingen